Ne pregătim de cutremur

La Liceul Ghibu se va desfăşura maine, luni, 21 octombrie, de la ora 10:45, un exercitiu de aparare civila, cu instructiuni privind comportamentul in caz de cutremur. Fiecare clasa a primit o mica brosura cu astfel de instructiuni, din care spicum o parte. Asadar, ce trebuie sa facem in timpul unui cutremur…

… acasa, la scoala sau in locuri publice
1. Ne pastram calmul, fara sa intram in panica sau sa tipam, chai daca se aud zgomote in jur!
2. Acasa ne protejam unde ne aflam, individual si cu parintii, potrivit planului familial ! Ne amintim ca este periculos sa fugim pe usa sau sa sarim pe fereastra, ei care ar alerga pe scari sau ar uza liftul pot fi surprinsi de secventa puternica a seismului si pot fi raniti !
3. Daca stam in picioare, ne putem dezechilibra la seism. Ne vom proteja mai bine, prin ghemuirea sub banca de clasa, sub o masa sau birou, daca specialistii si profesorii ne-au spus ca sunt rezistente. Deoarece banca, masa sau biroul se pot misca, se recomanda sa ne prindem cu mana de piciorul bancii sau mesei pe durata seismului. Daca ne surprinde cutremurul in afara clasei, de exemplu pe coridor, ne vom proteja prin ghemuire, langa un perete interior, stand pe genunchi si pe coate, protejandu-ne zona urechilor si ceafa cu palmele lipite de cap.
4. Profesorii, ori parintii se pot protega sub tocul gros al unei usi ori o grinda solida, daca specialistii au spus ca sunt rezistente si pot lua si copii cu ei.
5. Daca este intuneric, si nu ne putem orienta, asteptam sa ne protejeze parintii si sa treaca seismul, nu alergam prin casa. Numaram rar si calm pana la 100 ca sa ajungem cu bine la sfarsitul miscarii seismice! Suntem atenti si la caine sau pisica, deoarece pot deveni nelinistiti sau chiar agresivi.
6. La scoala ne protejam individual si cu colegii, sub indrumarea profesorilor ! Daca este posibil, profesorii vor deschide usa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia in timpul seismului. Vom ramane in incapere sau clasa, fara a fugi, produce panica sau a indemna pe altii sa iasa. Daca va fi nevoie vom iesi din clasa sau cladirea scolii numai dupa seism, impreuna cu colegii si cadrele didactice!
7. Ramanem in cladire sau incapere, departe de ferestre care se pot sparge si ne pot accidenta, departe de peretii exteriori, obiecte, mobile suprapuse, lampi!
8. Daca este posibil, inchidem sursele de foc din incapere cat de repede, iar daca a luat foc ceva intervenim imediat dupa ce a trecut socul puternic.
9. Daca ne aflam in curtea scolii, suntem atenti si ne indepartam de cladiri, ne ferim de cosuri de fum, ziduri, geamuri, cornise, tencuieli, fire electrice!

… în afara unei clădiri sau pe drum
10. Daca seismul ne-a surprins in afara unei cladiri, in localitate, mergem cat mai departe de cladiri, ne ferim de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri ornamentale care de obicei se pot prabusi in strada.
11. Mergem calm spre un loc deschis si sigur, fara a alerga. Pe teren liber protectia va fi prin ghemuire sprijinindu-ne cu palmele pe teren.
12. Daca seismul ne surprinde in autoturism, cel care conduce, trebuie sa opreasca intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje si linii electrice aeriene. Stam inauntru. Ne ferim de firele de curent elecrtic si orice alte cabluri. Daca suntem pe jos sau intr-un vehicul, ne oprim departe de versanti sau maluri care pot aluneca.
13. Daca suntem intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stam pe loc pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa ne imbulzim la coborare sau sa spargem ferestrele.
14. In metrou ne pastram calmul si ascultam recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele. (text cules de TANIA MIHELE)