ZIUA NAŢIONALĂ ÎN LIC „ONISIFOR GHIBU”

În acest an se împlinesc 94 ani de la înfăptuirea Marii Uniri – cel mai frumos vis al romnânilor. Evenimentul istoric de la 1918 a devenit ziua naţională a României din anul 1990 prin hotărârea Parlamentului, considerându-se că acest eveniment este unul din cele mai importatnte din istoria noastră. Într-adevăr, Marea Unire a fost un ideal al românilor pe parcursul multelor secole de separare politică. Unitatea naţiunii este necesară şi azi, când atâtea probleme şi dificultăţi economice şi politice aduc dezbinare între noi.

Liceul nostru a marcat într-un mod original această sărbătoare prin diferite activităţi:
- Adunaţi în curtea liceului cu toţii am cântat imnul României Deşteaptă-te române Apoi am dansat Hora Unirii, considerând că această Horă s-a reeditat la Alba Iulia în 1918, nu doar în 1859 la Iaşi şi Bucureşti. A fost un sentiment înălţător, toţi locatarii din blocurile vecine cu liceul nostru au urmărit lecţia de patriotism predată de elevi.
- Între orele 11-13 au urmat două concursuri interdisciplinare ale claselor de gimnaziu şi liceu. Probele concursului: Lb română, Istorie, Religie au evidenţiat cunoştinţele elevilor despre istorie şi patriotism în aceste domenii. Cei care s-au plasat pe locurile I la gimnaziu: cls VII A şi VIII D, la liceu cls XII A. Felicitări încă odată premianţilor!
- De la orele 13 a urmat un program artistic pregătit de d-na profesoară Marinău Daniela. Talentul micuţelor dansatoare a ridcat sala în picioare într-un lung ropot de aplauze.
- A urmat prezentarea proiectului educaţional ARC PESTE TIMP, proiect desfăşurat de liceul nostru (prof coord. Livia Ivan)î n colaborare cu Lic Aurel Lazăr (prof coord. Livia Ghiurcuţa). Grupul ţintă al proiectului – elevi din clasele a X-a, a XI-a si aXII-a din cele două licee au prezentat rezultatele unui sondaj de opinie ce analizează ideea de patriotism în mentalul românesc contemporan. Sunt câteva cifre care ne pot crea o imagine asupra acestui aspect: astfel 72% din totalul repondenţilor (230 repondenţi de diferite vârste şi condiţie socială diversă) consideră că sunt mândri că sunt români, motivându-şi diferit această atitudin. 18% din repondenţi consideră că acei români care fură şi fac ţara de ruşine în Europa, dar şi politicienii de azi le dau motive să nu fie mândri că sunt români. Întreaga analiză a sondajului de opinie realizat de elevii din grupul ţintă poate fi analizat mai jos, în prezentarea acestei acţiuni ARC PESTE TIMP.

În concluzie, putem afirma că întreaga zi de 29 noiembrie 2012 din liceul orădean „Onisifor Ghibu” a fost o zi în care cu adevărat am simţit cu toţii româneşte, bucurându-ne de sărbătoraea tuturor românilor.